Aynı kaderi paylaştılar

Güncelleme Tarihi:

Aynı kaderi paylaştılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2013 15:16

Piyanist Fazıl Say, Twitter'da paylaştığı bir şiir nedeniyle bugün 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea4210f018fbb8f87466fe
Ancak Say'ın yaşadığı bu deneyim, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek değil. İlk hatırlanan örnek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan...
Erdoğan 1999 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevindeyken Siirt'te okuduğu bir şiir nedeniyle tıpkı Fazıl Say gibi hapis cezasına çarptırılmıştı.
Erdoğan'ın 1999 yılında hapse mahkum edilmesine neden olan eylemi, Aralık 1997'de Siirt’te yaptığı bir konuşmada Ziya Gökalp'in 1912 yılında Balkan Savaşı için yazdığı Asker Duası'na ait olduğu iddia edilen dörtlüğü okumasıydı. Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi, bu şiir nedeniyle açılan davada, Erdoğan’ın Türk Ceza Kanunu’nun 312.  maddesinden “Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçunu işlediği kararını vererek, 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Erdoğan 26 Mart 1999 günü Pınarhisar Cezaevine girmiş, 24 Temmuz 1999'da ise ceza süresini tamamlayarak hapisten çıkmıştı.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın okuduğu ve hapse mahkum olduğu dörtlük şöyleydi;
"Minareler süngü, kubbeler miğfer; Camiler kışlamız, mü'minler asker; Bu ilâhi ordu dinimi bekler; Allahu Ekber, Allahu Ekber."
Fazıl Say ise Twitter'da paylaştığı Ömer Hayyam'a ait "Irmaktan şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala meyhane midir” dizeleri nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.


SABAHATTİN ALİ, AHMET KAYA...
 
Ancak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde şiir okuduğu için hapis yatanlar Say ve Erdoğan'la sınırlı değil.
Yakın tarihte yine tanınmış bir isim Ahmet Kaya da okuduğu bir şiir nedeniyle hapse mahkum olmuştu.
Ahmet Kaya, 1977 yılında, Nazım Hikmet Anma Gecesi'nde sahne alıp şiirler okudu ve konuşma yaptı. Bu eylemi nedeniyle de hapis cezasına çarptırıldı. Sağmalcılar Cezaevi'nde 5 ay hapis yattı.

Haberin Devamı

Cumhuriyetin ilk yıllarında ise ünlü şair Sabahattin Ali, arkadaş toplantısında okuduğu bir şiir nedeniyle hapis yatmıştı. Atatürk'e hakaret eden bir şiir okuduğu gerekçesiyle ihbar edilen Sabahattin Ali, 1933 yılında önce 12 aya, temyiz sonrasında ise 14 ay hapse mahkum edildi. Sinop Cezaevinde 6 ay hapis yatan Ali, ünlü "Başın öne eğilmesin, Aldırma gönül aldırma" şiirini de burada yazmıştı. Ali, özgürlüğüne ancak 29 Ekim 1933'te, Cumhuriyet'in 10.yılı şerefine ilan edilen afla, cezasının bitmesine bir ay kala serbest bırakılınca kavuştu.
 
KADINLAR GÜNÜ'NDE NAZIM ŞİİRİ OKUDU VE ...
 
Bir başka "şiir okumaktan hapis cezası" vakası ise, Adana'da yaşandı. Adana’da 2008 yılında Kadınlar Günü kutlamalarında Nâzım Hikmet’in ‘Akın var güneşe akın, güneşin zaptı yakın’ dizelerini okuyan Mehmet Pekinoğlu, 10 ay hapis cezasına mahkûm edildi. Pekinoğlu hakkında, “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla Özel Yetkili Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yargılanırken diğer sanıklarla birlikte tahliye edilen Pekinoğlu, savunmasında, herhangi bir örgütle bağlantısının olmadığını belirterek, “Yürüyüşte yasal slogan attım. Çıplak sesle Nâzım Hikmet’in şiirini okudum. Nâzım Hikmet’in şiirinin suç olduğunu bilmiyordum” dedi. Davanın son duruşmasında Pekinoğlu’nun avukatı, “Şiir okuma dışında herhangi bir eylem söz konusu değildir” diyerek müvekkilinin beraatını istedi. Mahkeme heyeti, Pekinoğlu’nu önce 1 yıl hapse mahkûm etti. Pekinoğlu’nun duruşmadaki iyi hali nedeniyle bu cezası 10 aya indirildi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!